Facebook’un görüntü işleme algoritması ve gelecekteki reklamların üzerindeki etkisi

Gelecekte insanlar çektiği videolarla kişileri ve nesneleri anlık olarak kategorize edebileceklerini ciddi derecede öngörüyorum. Facebook’un görüntü işleme algoritmasındaki hünerlerini bizzat şahit olunca bu fikrin aslında çokta yakın gelecekte gerçekleşeceğinden şüphe dahi duymuyorum.

Markalar son 2 yılda gelirlerini ve medyadaki görünürlüklerini arttırmak için girmedikleri delik ve yapmadığı geliştirme/değişiklik/çılgınlık kalmadı. Hatta son dönemlerde dizilerdeki ürün yerleştirmeleri çok rahatlıkla görebiliriz. Fi dizisindeki ürün yerleştirmeli Samsung reklamlarını ve Vodafone’un senaryodan pay alarak kurguya katkı sağlamasıyla, artık markaları gözümüzün içine misafir edebiliyoruz.

Geçtiğimiz dönemde benim yaşadığım, inanmakta güçlük çektiğim ve Facebook’un üzerinde çalıştığı bir özellikten bahsedeceğim.

Şubat ayında Facebook’ta önerilen arkadaşların arasındaki Meriç’in profilini incelerken fotoğraflara göre sağ taraftaki önerilen grupların değiştiğini fark ettim. Ve her değişiklik sonunda dikkatimin ufakta olsa sağ tarafta kaydığını fark ettim. Bir garipliğin olduğunu sezmeme karşı garipliğin ne olduğunu bir türlü anlayamamıştım. Ta ki test etmek için tekrardan profilin içerisinde fotoğraflar arasında dolanmaya başladım. Facebook, Meriç’in fotoğraflarının yoğunluğuna göre bana sağ tarafta gruplara katılmamı öneriyordu. İşin en ilginç kısmı ise önerdiği grupların hepsinin benim ilgimi çekebilecek niteliklere sahip olmasıydı!

Siyahın yoğunluğu ve Sony Xperia – Tükiye grubu.

Kırmızı ve kahverengi renk yoğunluğu ve Domainciler ve İllüstrasyonun Hassını Geekyapar grupları.

Mavi, turkuaz renk yoğunlukları ve Domainciler grubu.

En ürkütücüsü! Turkuaz bulut dövmeleri ve Anadolu G.S.F Çizgifilm/Animasyon Kulübü grubu.

Siyah rengin yoğunluğu ve Sony Xperia – Türkiye ve Kısa Metrajlı Faaliyetler gruplarının önerisi. Wediacorp Partnerleri grubunun çıkması görüntü işlemenin üzerinde hala çalıştığını mı özetliyor? Yoksa çokta dikkat etmeden bir teste mi maruz tutuldum. Veya herşey sadece bir test mi? 

Açıkçası Facebook’un görüntü işleyerek önerdiği grupların yarın birer reklama dönüşmesi an meselesi. Hatta ve hatta düşüncelerimizi değiştirmemizi sağlayarak haberlere bile yönlendirebilir. Uzun lafın kısası Facebook her geçen gün biraz daha olgunlaşıp kendini sürekli geliştiriyor ve bu gelişmeyi ciroya döndürmesi kaçınılmaz..

Facebook’ta çalışan Rıza‘nın konuk olduğu bir podcastdeki kurduğu cümle ise hala kulaklarımda yankılanıyor. “Facebook’un içeride geliştirdiği ve gizli tuttuğu o kadar çok proje var ki. React bunlardan sadece bir tanesi.”

+Bonus:

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir