2021’in Özeti

2021 yılı benim için olgunlaşarak mutluluğun derinliklerinde kaybolmamı sağlayan bir yıl oldu. Her geçen yıl olgunlaşarak gelişimimi yakından gözlemliyorum. Açıkçası 3 yıl sonraki halimi şimdiden kıskanıyorum, yine olgunlaşarak çok güzel şeyler öğrenecek. 

Bu yıl hem özel hayatımda hem de iş hayatımda doğru kararlar vererek realist yaklaşımımı çok iyi uyguladım. Bunun sonucunda çok güzel sonuçlar aldım. Hazırsak hadi başlayalım!

Her sene olduğu gibi bu senede özeti iki bölüme ayırdım. İlk bölüm ağırlıklı olarak kişisel ve genel konuların yer aldığı z raporu. İkinci bölüm ise işe ayırdığım bölümden oluşuyor.

Kişisel

Bu sene hayatımdaki her şey neredeyse ışık hızında hareket etmeye başladı. Hatta o kadar çok hızlı bir şekilde renklendi ki bazen ben bile inanamıyorum. Kız arkadaşım, yoldaşım ve en iyi arkadaşım Büşra ile ilişkimizi bir üst seviyeye taşıyarak nişanlandık :)

16 yıldan beri oturduğum semtten ayrılıp Maltepe’ye taşındım. Böylelikle evin işine yakın olacak klişesini / hayalini gerçekleştirdim. Metroya 3 dakikalık mesafede oturmanın büyük bir lüks olduğuna bizzat şahit oldum.

Yeni evin atmosferi ve ulaşım konusundaki rahatlığı, başta motivasyonum olmak üzere yaşama sevincimi ciddi derecede arttırdı. Evin işine yakın olacak klişesi gerçekten doğruymuş.. Şiddetle tavsiye ederim.

Bu sene çok az kitap okudum. Sadece 5 tanecik.. 2022 hedefimi 20 olarak belirledim.  

İş

2019 yılında edindiğim Beklenti ve Mutluluk felsefesi ile çok güzel işlere imza attım. İş anlamında çok rahat ve verimli yılı geride bıraktım. İşlerimi büyüttüm, müthiş markalarla çalıştım, ofisimi taşıdım ve stüdyomu geliştirdim.

Ankara Legal Hacker topluluğu ve Süleyman Demirel Üniversitesi olmak üzere 2 etkinlikle sunum ve konuşma yapma fırsatım oldu. 

2020’de olduğu gibi 2021’de de rahat durdum ve girişimcilik alanında riskli diyebileceğim yeni bir şeyler denemedim. Sadece kontrolümde giden ve boş vakitleri değerlendirecek şekilde 2+1 fikri deneme fırsatım oldu.

Bunlar;

1. Deneme: Siparişim Nasıl Geldi?

Siparişim Nasıl Geldi? adında bir YouTube kanalı açtım. Sunucu eşliğinde ofise yemek siparişi verip eğlenceli bir şekilde inceledik. 

Süreç çok eğlenceliydi. Aşırı keyif aldığım ve eğlendiğim ender işlerden birisiydi. Sunucu ile anlaşamadığımız için yollarımızı ayırdık. 

İkinci sunucu ile istediğimi elde edemeyince fırsat maliyetimi düşünerek projenin fişini çektim. Daha ölçeklenebilir ve operasyonu az işlere kafa yormaya başladım.

Pişman değilim. 

2. Deneme: Udemy YouTube Eğitimi

Siparişim Nasıl Geldi? YouTube kanalımda olduğu gibi atıl vakitlerimi kullanarak Udemy’e bir YouTube eğitimi hazırladım. Eğitimi çekerken sağlık sorunlarıyla karşılaşsam da süreçten aşırı keyif aldım. Çok zorlandım ama sonunda güzel bir model keşfettiğimi düşünüyorum.

Fırat’ın dediği gibi bu yıl kendime küçümseyeceğim bir hedef belirledim. Bu sene sadece Udemy’e 5 eğitim çekmeyi planlıyorum. Bu eğitimleri akşamları ve hafta sonları işimin arta kalan vakitlerinde yapacağım. 

Böylelikle bir beklentiye girmeyeceğim için başarısız olsalar bile üzülmeyeceğim.. Uzun vadede Udemy’e 50 tane eğitim hazırlamak istiyorum.  

Çay Kahve İnsan

Çay Kahve İnsan YouTube kanalımla beraber güzel işlere imza attım. YouTube’un değişen algoritması ile bu sene sadece sadece 10.000 abone elde ettim. Birbirinden farklı ve güzel markalarla çalışma fırsatı buldum.

Sene başında YouTube’un gerçekleriyle yüzleşmeye başlayınca direksiyonu hızlı bir şekilde kırdım. Ve buradaki ağırlığı olabildiğince dengeleyip Çay Kahve Stüdyo’ya aktardım. Tek bir platforma bağlı kalmanın çok riskli olduğunu fark ettim. 

Direksiyonu kırmam ile birlikte gelirlerimi çeşitlendirmeye karar verdim. Alternatif gelirlere ve iş birliklerine kafa yordum.

Çay Kahve İnsan’ın web tarafını açmayı çok istiyorum. Hatta bu noktada 3 mini başarısızlık bile yaşadım. İstediğim personelleri – ekip üyelerini içeri alamadım ve projeyi açamadım. 

Web tarafındaki operasyonla çok yıprandığım için şimdilik askıya aldım. İçimde kalan bir ukde. Motivasyonumun olduğu bir zamanda güzel bir ekip ile açmayı planlıyorum. 

Çok yıpratıcı ve zaman alan meseleler konusunda artık eskisine nazaranla çok temkinli ve kontrolcü davranıyorum. Kervan yolda düzelmiyor maalesef.

Gerçekler artık çok keskin ve acımasız..

Çay Kahve Stüdyo

Çay Kahve Stüdyo, Çay Kahve İnsan’ı tamamlayan nefis bir dikey girişim. Beni aşırı motive ediyor ve tamamlıyor. Sene başından beri hala lansmanını ve duyurusunu yapmadım.

Tamamen doğal ve organik olarak büyüyor. Aslında stüdyodaki modelleri deneyerek hem öğreniyorum hem de geliştiriyorum. 2022’de lansmanını ve duyurusunu yapacağım. 

Büyütmeyi ve geliştirmeyi hedefliyorum.

Müşteri sayısını çeşitlendirdim ve genişlettim. Video ve fotoğraf konusunda ihtiyacı olan herkesi çekiyorum. Yeri geldi dijital platformlara demo gösterimi için dizi çektim, yeri geldi yoga eğitimi çektim. Hatta ve hatta yeri geldi kurumsal iletişim eğitimi bile çektim.

Bu yıl stüdyo ile kısaca; stratejik iş birliği yaptım, YouTube kanalları yönettim, YouTube kanalları için videolar çektim, eğitimler çektim, markalara dijital eğitim platformu – x okulları kurdum, şirketlere kurumsal alanda fotoğraf çekimleri yaptım ve stüdyoyu isteyen herkese kiraladım.

Haziran ayında stüdyoyu Kozyatağı’nda başka bir yere taşındım. Böylelikle 2,5 kat büyüterek 25 m2 yaptım. Eski stüdyoya nazaranla daha esnek ve ölçeklenebilir bir hale büründürmeye başardım. 

Momoth

Momoth’u girişim stüdyosu olarak konumlandırdım. Çay Kahve İnsan ve Çay Kahve Stüdyo’yu içerisine aldığım çatı bir şirket yapısı oluşturdum. Aynı şekilde Udemy eğitimlerini hem Tarık Çayır markası altına hem de Çay Kahve Stüdyo’nun altında konumlandırdım.

Pars ile ofis birlikteliğimizi noktaladık. Haziran ayında stüdyomu büyüttüm ve yeni bir ofise taşındım. 

Böylelikle girişim stüdyosundaki odak noktamı video, fotoğraf ve eğitim olarak konumlandırdım. Aslında bir işi deneyeceksem bile içerisinde video, fotoğraf, eğitim ve ölçeklenebilir gibi anahtar kelimeler içermiyorsa o alana girmiyorum. Böylelikle odağımı dağıtmıyorum. 

Bu yıl 2 personel aldım. Ekibim ile çok güzel çalışmalar yaptım. Yılın sonuna doğru 2 personelimi Momoth’dan çok güzel bir şekilde mezun ettim. 

Bu yıl 2 personel almayı planlıyorum. Merak ediyorsanız. Anahtar kelimeler; 


2021’i tek bir kelime ile özetlemem gerekirse bu “Büyüme” olurdu. Benim için büyüme ve stratejik işbirliklerinin yapıldığı bir yıl oldu.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir