Verimli bir ayı geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyorum. Toplu taşımadaki düzenli kitap okuma alışkanlığımı biraz geliştirip iyi bir seviyeye getirdim. Bu ay sadece yolda (ufak birkaç istisna hariç) toplam 5 kitap okumayı başardım. Nasıl yaptığımı ve hangi kitapları okuduğumu bu yazıda kaleme aldım.
Bu yazı dizisini düzenli olarak yayınlamayı planlıyorum. Belki bunu ileride kişisel YouTube kanalımda veya Çay Kahve İnsan YouTube kanalımda videolu bir seriye dönüştürebilirim. Gerçi işim yeterince başımdan akşın olduğundan dolayı şimdilik böyle bir fanteziye girmeye gerek duymadım (Maalesef fikir geliştirme motorum sürekli çalışıyor).
Böl ve Oku
Aslında bu yazıda Böl ve Oku metodolojisinden de bahsedecektim ama yazı çok uzun olunca onu ayrı bir yazı olarak yayınladım. Toplu Taşımada Ayda 5 Kitap Nasıl Okunur? – Böl ve Oku yazımdan metodoloji hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Dirilt Kalbini – Nouman Ali Khan
Kitabı 2 yıl önce arkadaşım Dilârâ Tezel Ermaya hediye etmişti. Fırsatını bulup bir türlü okuyamamıştım. Nihayet elime aldım ve bitirdim. Açıkçası bu kitaba biraz haksızlık ettiğimi düşünüyorum. Benim için pek verimli geçmedi. Yer yer sıkılmamdan dolayı alabileceklerimi kitaptan alamadım. Haliyle aktarmakta zorluk çekiyorum.
Genel olarak değerlendirecek olursam Nouman Ali Khan’ın farklı bir tarzı var. Tarzını sevdiğimi söyleyebilirim. Bu tarz ile İslam’ı ve Kur’ân-ı Kerim ayetlerini farklı bir perspektiften ele alıp yorumluyor. Aslında bilginin yorumlamasını günümüz koşullarına uygun olarak sunuyor diyebilirim.
Belki de verimsizliğimin sebebi kitabın dilinin bazen yer yer ağır olmasından dolayıdır. Belki benden kaynaklanıyordur, bilemiyorum. Bu kitabı bir kere daha okuyarak hakkını vermeyi çok istiyorum.
Kurumsal Kobaylar – Dan Lyons
Aralık ayında Ahmet Durmuşoğlu’nun attığı birkaç tweet kitabı satın almama yetmişti. Dirilt Kalbini biter bitmez hemen kitabı okumaya başladım ve aşırı derecede keyif aldım.
Kurumsal Kobaylar son dönemde okuduğum en iyi kitaplardan birisi. Özellikle Silikon Vadisi’nde dönen saçmalıkların ve Risk Sermayı (VC) kapitalist sistemini çok güzel özetliyor. Kurumsal Kobaylar ile aslında teknoloji şirketlerinin patlamaya hazır birer bomba olduğunu çok rahatlıkla anlayabilirsiniz. Agile’ın tamamen saçmalık derecesine varmasından, Risk Sermayesi (VC) gruplarının hızlıca para kazanmak için 2 dolar harcatıp 1 dolar kazandırdıkları girişimlere kadar bir çok gerçeği görebilirsiniz. Şirketlerin kapalı kapılar arkasında dönen ve başarılı olarak bizlere gösterilen birçok girişimcinin profesyonel dolandırıcı olduğunu bu kitapla fark edebilirsiniz.
Okurken çok faydalandığım ve ufkumu açan bir kitap oldu. 100$’lık Başlangıç’tan sonra beni yegane etkileyen harika bir yapıt! Hatta bu etkilenmem aşırı boyutlara ulaşmış olacak ki çevremdeki bir çok kişi benim sayemde kitabı sipariş verdi. Akabinde okumaya başladı :)
Dan Lyons’un çok sıradışı ve gerçekçi bir adam. Yazar aynı zamanda HBO’nun Silicon Valley dizisinin senaristleri arasında yer almış. Mürekkebi çok sağlam. Silikon Vadisi’nde Dan Lyons’a bulaşmak istemeyecek binlerce insanın olduğunu düşünüyorum.
Dip – Seth Godin
Seth Godin’i yeni yeni okumaya başladım diyebilirim. Dip, okuduğum 4. Seth Godin kitabı oldu. Seth Godin’in bütün kitaplarını okumayı planlıyorum. Dip, kitabın yazarının Seth Godin olmasından dolayı rastgele satın aldığım bir kitaptan ibaret.
Dip başarısızlığın aslında çokta kötü olmadığı (ironi) üzerine yazılmış bir kitap. Başarısızlıktan elde edilen bilgilerle ileride çok daha iyi yerlere gelinebileceğini aktarıyor. Hatta gerçek anlamda dip üzerine yoğunlaşan bir yapıt. Bir çok somut örnekle insanın toparlanmasını ve bulunduğu ortamda kendini ayağa kaldırabilecek başka fırsatlardan da bahsediyor. Özellikte başarı ve zirve özelindeki ara ara yoğunlaşmalarını çok başarılı buldum.
Okurken keyif aldığım ve beğendiğim bir kitap oldu. Vermek istediği mesajları daha önce okudum bir çok benzer kitaptan aldığım için bana tam anlamıyla bir şeyler kattığını söyleyemem. Ama bu sizlere katmayacağı anlamına kesinlikle gelmez. Ufak tatlı bir kaç hareketlenme dışında bende pek etkisi olmadı :)
Benzer duyduğu Mor İnek kitabında da yaşamıştım. Mesela Mor İnek birçok kişinin övdüğü ve adına toz konduramadığı bir kitap. Ama nedense ben o etkili alamadım. Çünkü daha önce 100$’lık Başlangıç kitabıyla vermek istediği bir çok mesajı çoktan almıştım. Hatta benim için 100$’lık Başlangıç kitabının yeri çok ayrıdır. Senede en az bir kere okuyarak tekrardan hazmetmeye çalışıyorum.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
Bu kitaba Twitter’da denk gelmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam takip ettiğim ama adını hatırlayamadım bir arkadaşım paylaşmıştı.
Mutluluğun formülünü Mark abimiz çok güzel özetlemiş. En fazla ne olabilir ki? Düşünce yapısını ve olaylara yaklaşımını çok beğendiğim bir eser oldu. Okurken yer yer rahatlayıp işte bu dediğim yerler epeyce çok. Mark Manson, strese girmeden de kötü (en kötü) durumlarda bile nasıl sağ çıkabileceğimizi anlatıyor. Bulunduğumuz ortamlara uyum sağlayıp bu dezavantajı avantaja dönüştürme noktasında güzel yönlendirmelerde bulunuyor.
2018’de askere gittiğimde Mark Manson’un düşünce yapısını onun eserini okumadan yapmaya başarmışım. Askerlik sürecinde çokça eğlenmiştim. Hatta hayatımda gülmediğim kadar gülmüş eğlenmediğim kadar eğlenmiştim. Asker sürecimden sonra 2019 yılında olaylara bakışım çok değişmişti. Özellikle bu kitabı okuduktan sonra düşünce yapımın tamamen olgunlaştığını söyleyebilirim.
İşiniz çok stresli veya özel hayatınızdaki sorunlara karşı dirençli olamıyorsanız bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Pamuk gibi olacağınızın teminatını gönül rahatlığıyla verebilirim. Unutmayın şu an yaşadığınız hayat bir başkasının hayali.
Dijital Minimalizim – Cal Newport
Kitabı arkadaşım Serap Gür önermişti. Aslında kitaba karşı biraz ön yargılıydım. Kesinlikle bir şeyler alabileceğimi düşünmüyordum. Biraz okuduktan sonra fikrimin değiştiğini görünce yazarına haksızlık ettiğini düşündüm.
Genellikle kitap alırken pek araştırma yapmayı seven birisi değilim. Onun için kitabı bitirdikten sonra Cal Newport’un Pürdikkat kitabının yazarı olduğunu görünce tebessüm ettim :) Aslında kitap bir nevi Pürdikkat ile hemen hemen aynı tatta diyebilirim.
Günümüz sosyal medyasının ve telefonlarının alışkanlıkları üzerine yazılmış başucu kitabı diyebilirim. Sosyal medyaya veya telefona karşı iradenizin sağlam olmadığını düşünüyorsanız mutlaka okumalısınız.
Telefonu istediğim saatte kullanırım istediğim dakikada bırakabilirim diyorsanız bu kitabı okumanızı önermem. Ama iradenizin esnek ve bu noktada tavsiyeye açıksanız okumanızı şiddetle öneririm. Bazen bu tarz kitaplar okuyunca çok şaşırıyorum.
Bilgilerimi pekiştirme noktasında Cal Newport güzel bir tazeleme sağladı diyebilirim.
Yeni yazı dizimin ilk yazısı Ocak ayında okuduklarım şimdilik bu kadar :) Gelecek ayın özetinde görüşmek dileğiyle.
Selamlar Tarık kardeşim,
Nouman Ali’nin uslübunu anlaman için kendisinden ingilizce dilinde verdiği konferanslarını izlemeni tavsiye ederim. Birkaç konferansı dinledikten sonra kitap’a tekrardan göz atabilirsin.
Kolay gelsin :)