Toplu Taşımada Ayda 5 Kitap Nasıl Okunur? – Böl ve Oku

Son 1 yılda hedeflerimin oldukça mantıklı ve ulaşılabilir olmasına özen gösteriyorum. Onun için kitap özelinde bu sene ilk defa Goodreads’i kullanmaya başladım. Bu yazımda sizlere böl ve oku metodolojisi ile toplu taşımada ayda 5 kitabı nasıl okuduğumu anlatacağım. 

Sene başında Goodreads’de kendime her ay 3 kitap okuyacak şekilde yıllık 36 kitaptan oluşan bir hedef belirledim. Birçok kişinin kullandığı böl ve oku metodolojisini kullanarak farklı bir tarzda kitap okumaya başladım. Böylelikle her 10 günde 1 kitap bitirebileceğime kendimi psikolojik olarak hazırladım.

Okuduğum kitap her ne olursa olsun toplam sayfa sayısını 10’a bölerek başladım. Böylelikle günlük okumam gereken sayfa sayısına ulaşmış oldum. Düzenli okuma alışkanlığımı takip etmek için Loop –  Alışkanlık Takip uygulamasını telefonuma indirdim. 

Loop’u zinciri kırma metodolojisinin dijital hali gibi düşünebilirsiniz. Tamamiyle aynı amaca hizmet ediyor.

Uygulamada x sayfa kitap okunacak adında bir alışkanlık (zincir) oluşturdum. Ayrıca bu alışkanlığa hatırlatma ekleyerek uyarıcı bir özellik olmasına özen gösterdim. Böylelikle uygulama belirlediğim soruyu her akşam 18.00’da bana sormaya başladı. 

Özellikle soruyu oluştururken sorunun her zaman okuduğumda beni rahatsız etmemesine özen gösterdim. Böylelikle Loop uygulaması her akşam 18.00’da “Bugün 20 sayfa kitap okudun mu?” şeklinde hatırlatma amaçlı bir soru sormaya başladı. 

Örneğin;

Okuyacağım kitabın toplam sayfa sayısı 200 ise bunu 10’a bölüyorum ve günlük 20 sayfayı hedef olarak belirliyorum. Bir sonraki kitabı okumaya başladığımda günlük hedefi değiştiriyorum. Hedef bazen 20 sayfa bazen ise 37 sayfaya kadar çıkabiliyordu. 

İstisnasız bunu her gün yapmaya başladığımda bazen sadece işe giderken günlük okumam gereken hedefimi tamamladığımı fark ettim. Dönüş yolundaysa yarının hedefini tamamladığımı görünce ekstra mutlu olmaya başladım. Hatta Kurumsal Kobaylar kitabını okurken kitaptan o kadar keyif aldım ki gün içerisinde akşam olsa da yolda giderken kitabı okusam diye düşünüyordum :)

Erken biten kitaplarda ise yine aynı metodolojiyi kullanarak 10’a böl ve oku’yu uyguladım. 10 günden az olan sürelerde ise gelecek ayın 1. gününe kadar kaç gün varsa kalan güne bölerek okumaya başladım. 

Yani 4. okumamı (Ustalık Gerektirmeyen Kafaya Takmama Sanatı) 25 Ocak’ta bitirdim. Kalan 6 günde ise Dijital Minimalizm kitabını okumak için günlük 37 sayfa hedef belirledim. 

  • Toplam sayfa sayısı / kalan gün = günlük okunacak sayfa sayısı 
  • 222 / 6 = 37 sayfa.

Böl ve oku sayesinde bu ay toplu taşımada 5 kitap okumayı başardım. İşin ilginç noktası ise bu kitapları sadece (Ufak birkaç istisna hariç) yolda okudum. Günde 45 dakika gidiş (otobüs – metro) + 50 dakika dönüş (metro – otobüs) yolculuklarımda okumayı başardım. 

Uzun yıllardan beri merak ettiğim ayda 5 kitap nasıl okunur? sorusuna kısmen cevap bulduğumu düşünüyorum. Aynı performansı Şubat ayında sergileyebilecek miyim çok merak ediyorum ama yıllık hedefimin %14’ünü şimdiden tamamlamayı başarmanın mutluluğunu yaşıyorum. 

Kitap okumak için toplu taşımadaki atıl zamanı kullanmak büyük bir nimet.

Fotoğraf: https://unsplash.com/@sonance

Paylaş

“Toplu Taşımada Ayda 5 Kitap Nasıl Okunur? – Böl ve Oku” üzerine 2 yorum

  1. Kitap okumanın sadece sayılara odaklı olması yanlış değil mi? Bazen bir sayfayı iki veya üç kere okumak gerekebilir. Ve hatta durup o sayfada yazılanlar hakkında 15 dakika düşünmek gerekebilir.. Bazen öyle kitaplar var ki sadece ona bir ay ayırmak gerekebilir.
    Kitapları içerik olarak özümsemek, yorumlamak ta çok önemli..
    Selam ve sağlık ile kalın…
    Cem Oz

    1. Bence bu okuduğumuz kitaba ve yaklaşıma göre değişebilir. Okunması gereken çok güzel kitaplar varken hazmetme süresini arttırıp daha az kitap okumak.. Çok ürkütücü değil mi? Olabildiğince fazla kitap okuyarak daha fazla beslenmeyi tercih ediyorum. Yoksa söylediklerinizde kesinlikle haklısınız. Dediğiniz gibi öyle kitaplar var ki hazmetmesi çok zor. Bazen 1 ay bile hazmetmek için yetmeyebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir