Şubat Ayında Okuduklarım – 2020

Farkında olmadan dalga dalga büyüyen bir okuma zinciri başlatmanın vermiş olduğu mutluluğun hazzını yaşıyorum. Ocak Ayında Okuduklarım yazısı ile bir çok arkadaşıma kitap okuma alışkanlığı kazandırdım (kazandırmaya devam ediyorum). 

Emre’ye ilham verdim. Onur’a kitap okuma alışkanlığı kazandırdım. Çağrı’ya ışık tuttum. Fatih’e yolculuğu sırasında eşlik edecek kitaplar hediye ettim. Adeta dalga dalga büyüyen bir kitap okuma alışkanlığı zinciri başlatıyorum desem yeridir. 

Yazının konseptine ufak bir özellik ekledim. Emre’nin Ocak Ayında Okuduklarım yazısındaki puanlama özelliğini çok beğendim. Ben de kendimde uygulama karar verdim. 

Şubat ayında 3 kitap okuyarak aylık hedefimi tutturmaya başardım.

Sıfırdan Bire – Peter Thiel ile Blake Masters

Bu kitabı Dijital Minimalizm‘i öneren arkadaşım Serap Gür önermişti. 

Kitabı okurken kitabın yazarına hiç dikkat etmemiştim. Meğersem PayPal‘ın kurucularından Peter Thiel‘in kitabıymış. Okuyunca hem şaşırdım hem de sevindim :) 

Kitap okurken pek araştırma yapmayı sevmiyorum. Özellikle güvendiğim birinden öneri alınca direk sipariş veriyorum. Hem eğlenceli oluyor hem de merak uyandırıcı oluyor. Belki ilerleyen zamanlarda nasıl kitap satın aldığım konusunda bir yazı yazabilirim. 

Kitap büyük bir olgunlukla yazılmış. Özellikle rekabet ve yeni pazar keşfetme konusunda yazarın gerçek deneyimlerinden bahsederek anlatması çok başarılı. Bu durum merak uyandırdığı için kitap ile güçlü bir bağ kurmamı sağladı diyebilirim.

Rekabet konusunda büyük bir vizyonunun olduğunu Elon Musk‘ın kurduğu x.com ile PayPal ortaklığı konusunda çok rahatlık görebilirsiniz. dotcom krizinden sağ çıkabilmek için stratejik olarak ve en önemlisi hayatta kalmak için x.com ile PayPal’ın %50 – %50 ortaklığını gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Okuyunca çok mantıklı ve olması gereken yegane yolun bu olduğunu görebiliyorsunuz.

Özetle kitabı çok beğendim. PayPal’ın büyüme stratejisini ve satış sürecini merak ediyorsanız okumalısınız. Ayrıca bir girişimi sıfırdan bire nasıl getirmeniz gerektiği konusunda güzel önerilere sahip. Girişimciliğe ilgi duyanların özellikle yeni başlayanların mutlaka okuması gereken bir kitap.

Puanım: ★★★★★

Yürümenin Felsefesi – Frédéric Gros

Bu kitapla birlikte Serap’la kitap arkadaşı olduk diyebilirim. Ocak Ayında Okuduklarım yazısı ile ilgili konuşurken birden bu kitabı önermişti. Satın alınacaklar listeme eklemiştim. Sıfırdan Bire bitince, bu kitabın 2 sene önce abone olduğum kitap girişimi Bir Kutu Kitap’dan geldiğini fark ettim. Meğersem okunacaklar listemdeymiş.. 

Kitap genel olarak yürümenin bedene, ruha ve üretmeye fayda sağladığını felsefi olarak ele alıyor ve yorumluyor. Nietzsche’den, Rimbaud’a, Gandhi’den Thoreau’ya kadar felsefi olarak irdeliyor ve yorumluyor. 

Kitabı okurken askerde tuttuğum nöbetler aklıma gelmedi değil desem yeridir.. Nöbetler benim için hayatımda en uzun süre düşündüğüm ve kendi benliğim ile baş başa kaldığım 2 saatlik arınma seanslarıydı. Nöbet sürecinde hayatı ve yaşantımı çokça düşünme ve sorgulama fırsatım olmuştu. Kitapta tam olarak bunun üzerine yoğunlaşıyor diyebilirim. Okurken istemsiz bir şekilde huzurlu oluyorsunuz. Ayrıca kendinize vakit ayırmadığınızın gerçekliği ile yüzleşiyorsunuz. Kitap okuduğum süreçte bazen kendime yarım saatlik düşünme seansları ayırdım.. 

Dili yer yer ağır olsada sonlara doğru akıcılığı ile zamanı bükebiliyorsunuz. Kendinize vakit ayırmak ve benliğinizi tanımlamak istiyorsanız bu kitap size yol gösterebilir. 

Puanım: ★★★★★

Asla Yalnız Yeme – Keith Ferrazzi

Ercan Erkü’nün ofisinde yemeği beklerken, birden kitaplığını karıştırmaya başladım. Serüven “Ercan bu ve diğer 3 kitabı alıyorum, okuyunca getireceğim!” demem ile başladı. Kitabı daha yeni başlamışken Fatih Çoşkun’a hediye ettim. Çünkü kitabın ikinci sayfası beni çok etkilemişti. Hayatın gerçekliğini bu denli anlatan başka bir kitabı okuduğumu hatırlamıyorum.

Bu gerçeklik beni öylesine etkiledi ki, kitabı sizinle paylaşmak konusunda biraz bencil düşüncelere sahip olsamda benliğimi yenmek ve kitabın hakkını vermek istiyorum. 2020’de kaliteli kitaplara denk geldiğim için çok şanslıyım. 

Kapakta yazan “başarıyla başarısızlık arasındaki ince çizgi: ilişkinin gücü” yazısı beni bu kitabı okumama iten en önemli unsur diyebilirim. İlişkilerin önemli olduğunu bu ilişkileri iş ve özel hayatınızda nasıl kullanabileceğinizi doğrudan öğreten bir kitap. Ferrazzi ilişki konusunda çıtayı bambaşka bir noktaya getirmiş. Okuduğumda yer yer doğru yolda olduğumu görünce ekstra mutlu oldum diyebilirim.

Ferrazzi, iş hayatının cilvelerinin temelini bulmuş. İlişkiler! Yokluktan gelip başarılı bir kariyere sahip olmanın verdiği güven sizi gönül rahatlığıyla kitaptakileri uygulamaya itiyor diyebilirim. Çünkü Ferrazzi gibi bir gerçeklik var. O da kitabın kendisi. Örneklemeleri ve alıntıları dışarıda parayla satın alamayacağınız deneyimleri içeriyor.

Dili oldukça sade ve akıcı. Kitap son dönemde okuduğum en iyi kitaplar arasında. Hatta 3 ayda 1 okumayı planlıyorum. Gönlümü 100$’lık Başlangıç kitabından alıp Asla Yalnız Yeme’ye bırakıyorum. Kusura bakma Chris. Burada hakkını vermek istediğim nefis bir başyapıt var :)

Puanım: ★★★★★★★ 


Good Reads profiliniz varsa kitaplar konusunda birbirimize öneri verebilir ve kitap konusunda mini bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Beni tarikcayir kullanıcı adıyla Good Reads’ta takip edebilirsiniz.

Gelecek ayın özetinde görüşmek dileğiyle.

Paylaş

“Şubat Ayında Okuduklarım – 2020” üzerine 2 yorum

  1. İlham veren bir yazı olmuş Tarık. Uzun yıllar raflarda tozlanan kitapları bende 2020 yılında alıp okumaya başladım. Şimdiye kadar kaybettiğim zamana acıyorum, okuduğum her dakika. Şimdilik bende 6.kitaptayım. Good Reads güzelde yerli olan neokur sitesi de var bi incele istersen onuda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir