2019’un Özeti

Merhaba ikinci hayatım.

Artık hayatım (şimdilik) iki dönemden oluşuyor. Askerlikten öncesi ve sonrası. Askerliğin bana bu kadar güzel şeyler katabileceğini tahmin etmiyordum. 2018’de öğrendiklerimi uyguladım ve çok mutlu oldum. Olmaya da devam ediyorum..

Özeti her sene olduğu gibi iki bölüme ayırdım. Birincisi kişisel ve genel konuların olduğu yıl sonu z raporu. İkincisi ise işlere ayırdığım bölümden oluşuyor.

Yıl Sonu Z Raporu

Bu yıl toplamda 12 kitap okuyabildim. Nedense bana daha çok gibi gelmişti ama rapora bakınca çok şaşırdım. Galiba okuduğum kalın ciltli kitaplardan sebep (Burada ne kadar çok okuduğuma dikkat çekmeye çalışıyorum. Durumu bir nevi kurtarmaya çalışıyorum) … 

2018’in Özeti‘nde söz verdiğim bir girişimcinin askerlikle imtihanı yazı dizisini durdurmaya başladım. Hatta yazdığım dört bölümü kaldırdım. Yazarken kötü hissetmeye başladım. Kullandığım dilin ağırlığı yazma motivasyonumu etkiledi. Yazarken depresif bir hala büründüğümü fark ettim. Onun için yazmadım.. Aslında askerliğim çok eğlenceli ve beyin kötürümlemesi tadında geçmişti. Kullandığım dil beni zehirledi :)

Yakın çevreme 4 saatten oluşan Bir Girişimcinin Askerlikle İmtihanı stand-up gösterisi yapmaya başladım. Böylelikle bir nevi sözümde durdum diyebilirim..

Mutluluk

Bu sene çok mutlu oldum. Özellikle Beklenti ve Mutluluk felsefesini benimsedikten sonra çok rahatladım (Böyle bir felsefe yok, tamamen ben uydurdum. Geçen sene yazdığım Beklenti ve Mutluluk yazısını okuyarak felsefeme dahil olabilirsiniz). Önceden de gerçekçiydim ama bu mevcut sürümün (v1) özelliklerinin bana yetmediğine karar verdim. Ve geliştirdim. Yeni gelen gerçekçi (v2) sürümüyle daha gerçekçi ve sonuç odaklıyım. 

Çevremdeki bir çok kişiyi mutlu ettim.. Bu kimi zaman bir telefonla aramak oldu, kimi zaman bir pasta alarak ve kimi zaman ise bir çiçek göndererek oldu. (Uzun zamandan beri çiçek almamıştım. Heleki papatya! Çiçeği aldığımda yaşadığım duyguyu tarif edemem. Bütün alfaları çiçek almaya davet ediyorum :))

Onlar mutlu olunca ben daha çok mutlu oldum. Mutluluk üretkenliğimi arttırdı. Tıpkı Seth Godin’in dediği gibi; hediyeleşin! Hediye gönderin.

İş

Geçen sene olduğu gibi kısmen rahat durdum diyebilirim. Askerde nöbette ve boş zamanlarımda yaptığım bütün planlar tutmadı :) Kurguladığım girişimleri pazarın mevcut durumundan sebep yapmama kararı aldım. Şimdi dönüp geriye bakınca iyiki yapmamışım diyorum. Galiba biz insanlar buna olgunluk diyoruz. Verdiğim kararları düşündükçe ekstra mutlu oluyorum..

Artık bir fikir bulduğumda demlemeye başlıyorum. Ara ara tadına bakıyorum. Böylelikle fikrin olup olmadığına karar veriyorum. Tadım sırasında aldığım tada göre devam edip etmeyeceğime veya tekrardan demleyeceğime karar veriyorum.

Fikir Demleme Süreci

Hüseyin ile kurduğumuz Product.İstanbul ve ofis oluşumundan ayrıldım. Bu ayrılma kararından dolayı düşündüklerimiz gerçekleşmediği için maalesef bloğumda kaleme alamadığım..

Adını bir türlü koyamadığım ilginç bir birlikteliğim olan arkadaşımla iş ilişkimizi sonlandırdım. Böylelikle o da rahatladı ben de. Şu an ikimizde mutlu ve huzurluyuz. Artık sadece arkadaş olarak görüşüyoruz. 

Sene başında gelen 2 ortaklık teklifini nazikçe reddetmek zorunda kaldım. Her iki işin kendince sorunları vardı. Bu sorunları aşmak epey bir vakit alacağından girmemin pek mantıklı olmayacağına karar verip hayır dedim. Bazen hayır demek gerekiyor..

Sene başında YouTube Stüdyosu kuracağımı MVP testlerinde bana eşlik eden arkadaşlarım ve yakın çevrem biliyordu. Hatta yaptığım testlerde 10 tane müşteri bile bulmuştum. Çay Kahve Stüdyo, 2019 Şubat’ta açılacağı sırada yatırımcımın iflas etmesinden dolayı rafa kaldırmıştım. Yeni ofiste bu hayalimi gerçekleştirdim. Detaylar aşağıda :)

Çay Kahve İnsan

Mükemmel bir yıl! 3,5 yıldan beri oluşturmak istediğim mecra bu yıl itibariyle istediğim seviyeye gelmeye başladı. Abone sayısını 20.000 arttırarak 65.200 aboneye ulaştım. Reklam gelirlerini %567 arttırarak aylık düzenli bir gelir getirmeyi başardım. Bütçeli çekimleri arttırdım. Aylık ortalama 125.000 kişi içeriklerimi izliyor. Bunun haricinde Yazılımcı ve Tasarımcı Sohbetleri’ne 5 videoluk sponsorluk anlaşması imzaladım.

Kameranın arkasından çıkarak vloglarla kendimi göstermeye başladım. Başta Vloglar olmak üzere; Yazılım Ofisleri, Nasıl Açılır? ve Oyuncu Odası adında 4 tane seri yayınlamaya başladım. Artık Çay Kahve Stüdyo’nun açılmasıyla birlikte beni bol bol görebileceksiniz. Yeni seriler yolda :)

Haber Global televizyon kanalında yayınlanan Bi’ Tık Dünya programına konuk oldum. Çay Kahve İnsan’dan bahsettim. 

1. çoğul şahıs (biz) ekinden 1. tekil şahıs (ben) ekine, 2. çoğul şahıs (siz) ekinden 2. tekil şahıs (sen) ekine geçtim. Sizli cümlelerin bayatlığından ve samimiyetsizliğinden sıkıldım. Artık benli cümleler kuruyorum. Böylelikle izlenme oranlarından samimiyetimin insanlara yansıdığını çok rahatlıkla görebiliyorum.

Kısacası; biz değil ben, siz değil sen diyorum..

Çay Kahve Stüdyo

4 yıldan beri hayalini kurduğum YouTube Stüdyosu’nu nihayet kurdum. 2019’un başında yatırımcımın iflas etmesinden dolayı rafa kaldırdığım projeyi tamamlayabildim. 

Kısaca Çay Kahve Stüdyo; ekipmanlarıyla birlikte saatlik ve günlük olarak kiralanan bir YouTube Stüdyosu’dur. Nasıl kurduğumu, hikayesini ve duyurusunu önümüzdeki günlerde hem YouTube kanalımda hem de bloğumda paylaşacağım.

Çay Kahve Stüdyo beni heyecanlandıran, Çay Kahve İnsan’ın yanında büyüyecek ve birbirini tamamlayacak harika bir tamamlayan dikey girişim oldu :)

Momoth

Bu yıl Momoth’ta pek çok ilginç işlere imza attım. Mesela yılın son günü pek ilginç bir iş yaptım. 19 dakikada 1.250$ kazanmak gibi.. Önümüzdeki günlerde sosyal medya hesaplarımda ve YouTube kanalımda buna detaylı değineceğim :) 

Momoth olarak artık yazılım işleri almayacağım. Yazılım işlerini çözüm ortağım Pars Design’a kaydıracağım. Böylelikle daha hızlı hareket edebileceğim. Yazılımın beni yavaşlattığını ve mental anlamda yorduğunu fark ettim. Yalnızca kendi projelerimde ve işlerimde kod yazacağım. Onun haricinde müşterilere hizmet vermeyeceğim.

Momoth’u tekrardan konumlandırıp bir girişim stüdyosuna dönüştüreceğim. Çay Kahve İnsan ve Çay Kahve Stüdyo’yu buraya alacağım. Ayrıca Çay Kahve Stüdyo’nun açılmasıyla birlikte yemek ile ilgili bir YouTube kanalı daha açacağım. Yaptığım bütün işleri Momoth çatısı altında birleştireceğim. Daha eğitim işleri var ki sormayın :)


2019 benim için çok heyecanlı ve tempolu bir yıl oldu. Bütün sistemlerimi kurduğum ve çok yorulduğum bir yıldı. 2020’de kurduğum sistemleri büyütmeye ve genişletmeye çalışacağım. Mavi okyanusları keşfetmeye ve tamamlayıcı dikey girişimler yapmaya devam edeceğim.

Yılımın bu kadar güzel geçmesinde önemli bir yere sahip olan Pars’a çok teşekkür ederim. Ofis süreciyle başlayan birlikteliğimiz şu an tamamlayıcı dikey girişimlerle devam ediyor. 2020 yılında Pars ile çok eğlenceli işlere imza atacağımıza inanıyorum. Pars, 2019’un bu kadar güzel geçmesinde önemli bir yere sahip. İyi ki varsın Pars Kunt! :)

2019’u tek kelime ile özetlemem gerekirse bu “Diriliş” olurdu. Benim için filizlenmelerin ve dirilmenin yılı..

Paylaş

“2019’un Özeti” için bir yorum

  1. Yıl sonu değerlendirme yazısını yazmadan önce içerik üreten arkadaşlarımın duygularını anlayabilmek rahatlatıcı oluyor. Güzel bir yıl geri de kaldı Tarık. Umarım 2020 yılıda aynı istikrarla geçer ve verimli bir yıl olur hepimiz için. Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir