Haziran Ayında Okuduklarım

Haziran Ayında Okuduklarım – 2020

Bol aksiyonlu ve verimli bir ayı geride bıraktım. Mayıs ayının yazısında bahsettiğim gibi düzenli yazı yazma alışkanlığı tam olarak kazandım.

Günde 300 kelime yazarak hem Street Fighter oynuyorum hem de yazı yazma kasımı güncel tutarak yüklemlerimi geliştiriyorum.

Ofise geri taşınma ve genel yoğunluktan sebep kitap okuma konusunda yine vasat bir ay geçirdim.

Haziran ayında okuduklarım şu şekilde;

Yaşamını Tasarla – Bill Burnett / Dave Evans

Kitabı Furkan Açıkgöz tavsiye edince okuma listeme almıştım. Arkasından Seyfeddin Başsaraç‘da paylaşınca okuma listesinden biraz yukarı taşıyıp Haziran listeme aldım.

Kitabı bir cümlede özetlemek gerekirse; Alanında iki profesyonel tasarımcı tarafından yazılmış akademi kokularının yer aldığı kendinizi keşfetme kılavuzu. Tam olarak kitap kendinizi nasıl keşfedebileceğinizi kanıtlanmış 11 metodolojiyle anlatıyor.

Kanıtlanmış diyorum çünkü aktif olarak Yaşamı Tasarla adıyla fiziksel bir çatı altında insanlara hizmet veriyorlar. Uzunca bir süreden beri dizi, film ve kitap okuyarak bu gibi oluşumlara farklı bir pencereden bakıyorum. Böylelikle ülkece ne kadar geri olduğumuz gerçekliğiyle yüzleşiyorum.

Bu kitapla ne kadar geri olduğumuzun gerçekliği ile bir kez daha karşılaştım. Karşılaşmam ile adeta suratımda patladı.

Sevmediğiniz bir işiniz varsa veya geleceğinizi şekillendirmek kitabın tabiriyle yaşamanızı tasarlamak istiyorsanız bu kitabı tavsiye ederim. Kitap aslında bir nevi tersine mühendislikle kendinizi keşfetmenizi sağlıyor. Bu keşfetme sürecinde size 11 farklı yöntemler yardımcı oluyor.

İçerisinde nasıl uygulayacağınızı içeren kendin yap bölümleri var. Genellikle bir kitap okurken “hadi bunları şimdi yapın” denilmesinden haz almıyorum. Onun için kendin yap bölümlerini yapmadım.

Cımbızlama modeli ile kendime yine bir şeyler aldım. Her bir bölümün sonunda o bölüm ile ilgili bir kendin yap bölümü var. Gerçek anlamda yaşamınızı tasarlamak istiyorsanız ilgili bölümlerin sonundaki kendin yap alanlarıyla bunu yapabilirsiniz.

Harbi Yiyorum – Mobil Uygulama ile Parayı Buldum | Salih Seçkin Sevinç

+Bonus: 2019 yılında Çay Kahve İnsan YouTube kanalımda Salih Seçkin Sevinç ile yaptığım bir röportajla kendimi keşfetmiştim. Size de bu kitap ile kendinizi keşfedebilirsiniz.

Puanım: ★★★★☆

Sadeliğin Yasaları – John Maeda

John Meada‘yı anlama serime ikinci kitap ile devam ediyorum. Geçen ay Liderliği Yeniden Tasarlamak kitabını okumuştum.

Maeda sadeliği 10 yasa/kural etrafına sararak kendince olması gereken unsurlardan bahsetmiş. Liderliği Yeniden Tasarlamak gibi yine tasarımcılara özel bir kitap değil. Genel perspektifte ele alıp belirli kurallar etrafına sarmalamış.

Bir nevi sadeliğe felsefi yaklaşmış.

Cımbızlanarak okunabilecek bir kitap. Bazı bölümler havada kalırken bazı bölümlerde cımbızlanarak güzel çıkarımlar yapılabiliyor. Yer yer ne alaka dediğim bir kaç bölüm oldu.

Belki bu havada kalmalar Türkçe çevirisinin yavan olmasından dolayı olabilir. Kanvas Tasarım Topluluğu‘nda Feyza Okumuş ile sohbet ederken Türkçe ile orijinal kitap arasında uçurum olduğunu fark etmiştik.

Yeri gelmişken Kanvas Tasarım Topluluğu’ndan Feyza’nın sunumunu izleyebilirsiniz.

Kitap Konuşmaları #3: The Laws of Simplicity

Ürün yöneticileri ve tasarımcılara cımbızlama şartı ile tavsiye ederim.

Puanım: ★★★☆☆

Geleceği Görenler – Fırat Demirel

Fırat Demirel‘in kitabını biraz geçte olsa nihayet okuyabildim. Neyse ki ileride yapacağım sürprizle gönlünü alacağımı düşünüyorum :)

Kitap, 1996 – 2006 yılları arasındaki 10 girişimi konu alıyor. Genel olarak her bir bölüm şu şekilde kurgulanmış;

Girişimcilerin gençlik dönemleriyle onları yakından tanıma,
Girişimi kurma serüveni,
Yaşadıkları zorluklar,
Palazlanma, Büyüme, Sıçrayış,
Yatırım & Satın alma
Ve bol aksiyondan oluşan nefis bir kurgusu var.

Tabii bir de her bir bölümün sonunda ilgili girişimcinin tavsiyelerini içerdiği bir bölüme yer verilmiş.

Dili oldukça hafif ve sade. Hikâyeye birden kendinizi kaptırıp heyecan-merak denklemiyle okumaya devam ediyorsunuz. Her bir bölümün kesinlikle kendine has bir dokusu var. Okudukça bunu çok rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.

1996 – 2006 yılları arasında palazlanan ve başarılı olarak sayabileceğimiz girişimleri merak ediyorsanız mutlaka göz atmalısınız. Geleceği Görenler ile Türkiye internet / girişimcilik ekosisteminin tarihine tanıklık edeceksiniz.

Girişimcilik ekosistemine dair herhangi bir şey bilmeyen bir kişinin bile çok rahatlıkla okuyabileceği ve faydalanabileceği bir eser. Bilmediğiniz kelimeleri veya yaşanan olaylarla ilgili kaynaklara ilgili sayfanın altından öğrenebiliyorsunuz. Dipnotlar ve kaynaklar çok sağlam (Fırat bu konuda çok güzel iş çıkartmış).

Başta girişimciler olmak üzere internet odaklı iş yapan herkesin okumasını tavsiye ederim.

+Bonus: Fırat, Webrazzi‘de yazdığı dönemde en sevdiğim yazardı. Attığı başlıklardan hangi yazının onun yazdığını çok rahatlıkla anlayabiliyordum. Oradan aşina olduğum tarzı kitabın bütün sayfalarına işlenmiş.

Fırat’ın mizacını ve formülünü biliyorsanız kullandığı benzetmeleri ve kitaba işlenen dokuyu rahatlıkla fark edebiliyorsunuz.

İkinci kitabın gelmesini merakla bekliyorum. Ellerine sağlık Fırat.

Puanım: ★★★★★


Daha önceki aylarda okuduğum kitaplar hakkında neler düşündüğümü merak ediyorsanız aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz; 

Good Reads profiliniz varsa kitaplar konusunda birbirimize öneri verebilir ve kitap konusunda mini bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Beni tarikcayir kullanıcı adıyla Good Reads’ta takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir