Nisan Ayında Okuduklarım – 2020

Kitap okuma alışkanlığımı artık tam anlamıyla kazandığımı düşünüyorum. Günde 30-40 sayfa kitap okumak günlük bir alışkanlığım haline geldi. 

Sene başında çıktığım bu yolda güzel bir yol kat ettiğimi düşünüyorum. Çevremdeki arkadaşlarım benden kitap önerisi istemesi bu süreci daha eğlenceli kılmaya başladı.

Bu ay 4 kitap okuyarak Mart ayında okuduğum gibi hedefimi 1 artırdım. Aslında 2 artırabilirdim. Tam Benim Tipim kitabı bu süreci biraz yavaşlattı diyebilirim. 

Otomatik Müşteri: Karlı Bir Abonelik İşi Kurmak – John Warrillow

Kitaba sosyal medyada dolaşırken denk geldim. Görür görmez hemen okuma listeme aldım. Abonelik modeline ciddi şekilde kafayı takmış ve 50.000 TL batırmış biri olarak görür görmez ilgimi çekti. 

Abonelik iş modeli iştah kabartan bir iş modeline sahip olduğu için yer yer gaza gelebilirsiniz. Dili oldukça sade. İlk başları çok akıcı ama sona doğru formüller işin içine girdiğinden tempo biraz düşüyor.

Nakit akış denge formülleri, abonelikleri uzun süre sistemde tutma ve yeni abonelik oluşturma gibi tavsiyeler barındırıyor. Yazar aboneliği kendi içerisinde kategorize edip kendince anlatmış. Abonelik konusunda bilgisi olmayan kişi bile bu kitabı okuduktan sonra aboneliğe çok rahat hakim olur.

Kitap tamamen Amerikan rüyasından ibaret. Örnekleri ve modelleri tamamen Amerika pazarının yansımaları. Burada yazılanlarla Türkiye’de kesinlikle şirket kurmayın. Türkiye pazarı tamamen kurtlar sofrasından ibaret. Unutmayın kurtların sofrasında hayatta kalmak çetrefilli ve zordur. Dikkat edin.

Puanım: ★★★☆☆

Bu Ne Biçim Hikaye Böyle – Ali Biçim

YouTube’da son dönemlerde esip gürleyen Ali Biçim namı diğer Just Pide’yi yakından tanımak için kitabı satın aldım.

Ali’nin hayatını okurken nedense kendimle bir bağ kurdum. O kadar çok olumsuzluklar yaşamış ki.. Birden Ali değil de kendi hayatımı okuduğumu düşünmeye başladım.

Şöhret basamaklarını tırmanışından yaşadığı olumsuzluklara kadar birçok noktayı yine kendince çok güzel kaleme almış. Ali bu kitapla bir nevi içinde bulunduğumuz TV sektörünün tüm çıplaklığını gözler önüne sermiş. 

Herkes gibi ben de Ali Biçim Show neden bittiğini merak ediyordum. Meğersem arkasında büyük bir travma ve trajedi (Mobbing) varmış. Yaşadığımız toplumun ihtiraslarını gözler önüne sermiş. Her ne kadar bazı noktalar havada kalsa da neden kaleme alınmadığını tahmin edebiliyorum. 

Ali Biçim’i anlamak istiyorsanız bu kitabı okumanız ve neler yaşadığını yakından görmeniz gerekir. Yaşadığı travmaları ve girdiği depresyonları yakından görebilirsiniz. Yine birçok girişimde olduğu gibi zamanın ötesinde iş yapan acı bir örnek. Hem de çok acı..

YouTube’da Ali’yi izlemeye başladığımdan beri yaptığı işten gram zevk almadığını düşünüyordum. Bu kitapla bunun sağlamasını yaptım. Hatta Ali Biçim ile ilgili düşüncelerimi bir araya getirip Medium yazısı yazdım; Ali Biçim’in YouTube Başarısının Arkasındaki Acı Gerçek

Puanım: ★★★☆☆

Tam Benim Tipim – Simon Garfield

Kitabı 2014 yılında okumuştum. Kanvas Tasarım Topluluğu’nda yaptığımız Kitap Konuşmaları #2 canlı yayın serisi için tekrardan okudum. 

İkinci defa okumama rağmen çok güzel notlar çıkarttım. Bu kitap kesinlikle bundan çok fazlasını hak ediyor.. 

Kısaca bahsetmem gerekirse Gutenberg’den dünyanın en ünlü fontu Comic Sans’a, IKEA’nın Verdanasından Obama’nın seçim kampanyasında kullandığı Gotham fontuna kadar fontların gelişimini ve kullanım süreçlerini felsefi olarak irdeleyip anlatıyor. 

Kitap 22 farklı bölümden oluşuyor. Ayrıca bölümler arasında fontarası adında ilginç ve eğlenceli ara bölümler var. Her bir bölümde farklı bir konuyu ele alıp irdeliyor. Yüzlerce fontun tarihsel gelişiminden bilimsel gerçekliğe, ihtiyaçlardan yola çıkıp hayatın olmazsa olmaz bir parçası olmasına kadar uzanan farklı bir kurgu ile gidiyor diyebilirim.

Her bir bölüm ayrı bir blog yazısına eş değer. Okurken bilgi bombardımanına maruz kalabiliyorsunuz. Onun için hazmetmesi çok zor. Sindirerek ve zamana yayılarak okunması gereken bir font kitabı.

Bölümlerin girişlerinde o bölümde hangi fonttan bahsediliyorsa ilgili font kullanılarak metinlere yer verilmiş. Lisans problemi yaşayan fontların görselleri kullanılarak o anki duygu aktarımını bozmadan hikayeye soluksuz devam edebiliyorsunuz.

Başta Domingo yayınları olmak üzere kitabın çevirisini yapan Sabri Gürses’e çok teşekkür ederim. Çok güzel yerelleştirmeler yaparak kitabı eğlenceli bir seviyeye getirmiş.

Özellikle tasarım alanında çalışıyorsanız veya fontlara karşı ilgi duyuyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Başucu niteliğinde lezzetli bir font kitabı.

Puanım: ★★★★★

Yalın Startup – Eric Ries

Kitabı Toyota üretim sistemi aşığı arkadaşım Ramazan Kaçmaz önermişti. Uzun yıllardan beri okunacaklar listemi meşgul ediyordu. En sonunda okuma fırsatım oldu. 

Kitap Eric’in IMVU girişiminde ve danışmanlık verdiği şirketler üzerinde yaşadığı problemleri çözmek için geliştirdiği Yalın Startup metodolojisini anlatıyor. Yalın Startup metodolojisinin en büyük özelliğinden bir tanesi ise Yap-Ölç-Öğren geri bildirim döngüsünü içermesi. Okurken daha önce bu benim aklıma neden gelmedi diyerek gülebilirsiniz. Çünkü o kadar basit..

Girişimcilerin ürün geliştirirken yaşadığı büyük sorunları nasıl üstesinden gelebileceğini vakalar üzerinden derinlemesine anlatıyor. MVP, ürünlerin geliştirme süresi, yeni özellik ekleme, ürün pazar uyumu ve pivot gibi girişim sürecinde yaşadığımız bir çok sorunu yalın metodolojiyle nasıl çözebileceğimizi anlatıyor. Özellikle ürün geliştirenlerin/yönetenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum. 

Açıkçası okurken çok faydalandım. Daha önceden Toyota Üretim Sistemi hakkında bilgiye sahipseniz Yalın Startup’ın temelinin nereden geldiğini çok rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Toyota Üretim Sistemi’ni okuyup arkasından Yalın Startup’ı okursanız ürün geliştirme sürecinde çok şey kazanacağınızı düşünüyorum. Neden mi? Çünkü Toyota dünyanın en gelişmiş üretim sistemine sahip bir Japon devi! 

Puanım: ★★★★★


Daha önceki aylarda okuduğum kitaplar hakkında neler düşündüğümü merak ediyorsanız aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz; 

Good Reads profiliniz varsa kitaplar konusunda birbirimize öneri verebilir ve kitap konusunda mini bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Beni tarikcayir kullanıcı adıyla Good Reads’ta takip edebilirsiniz.

Zihnimin kıvrımlarını geliştirmesini beklediğim kitaplar ile Mayıs’ın yazısında görüşmek dileğiyle..

Paylaş

“Nisan Ayında Okuduklarım – 2020” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir