Temmuz ayında okuduklarım kitaplar ile kitap okuma konusunda kaslarımı geliştirdim. Okuduğum kitapların bu noktada çok önemli olduğunu bir kez daha fark ettim. Bu ay beni en çok Orijinaller kitabı zorladı.
Neyse ki ayın sonuna doğru toparlayabildim…
Geçen seneye göre çok verimli geçiriyorum. Nisan, Mayıs ve Haziran’da Neler Yaptım? yazısında ikinci çeyrekte yaptıklarıma bakabilirsiniz.
Temmuz ayında okuduklarım kitaplar;
Orijinaller – Adam Grant
Kitabı sosyal medyada gördükten sonra okuma listeme almıştım. Geleceği Görenler‘de önerilen kitapların en üstünde yer alınca hemen okumaya başladım.
Kitap orijinal denilen insanların karakteristik özelliklerinden bahsediyor. Orijinal insan yazar tarafından öne sürülen bir kavram. Okumaya başladığınız zaman mantıklı olduğunu kavrayabiliyorsunuz.
Daha sonra konu bambaşka bir seviyeye bükülünce o değil de ben şimdi bunu neden okuyorum diyorsunuz :)
Özellikle bir işte çalışan girişimcilerin istifa eden girişimcilere kıyasla %36 başarılı olduğunu öğrenince büyük bir aydınlanma yaşadım. Keşke bu kitabı ilk çıktığında okusaydım dedim. Belki hayatımda bazı şeyleri değiştirebilirdim diye düşündüm..
Mesela yazara göre ben orijinalim. Orijinal insanın tanımını yapamayacağım çünkü kitabı hazmetmekte çok zorlandım :)
Girişimcilik özelinde gideceğini en azından örneklerin girişimcilik özelinde gideceğini düşünürken konu ve örneklem dağılımı beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Kitabın ilk 50-60 sayfasının dili ve konusu çok iyiyken geri kalan 150 sayfa çok ağırdı. Okumakta çok zorlandım.
Bazı örnekler çok ağırdı.. Kitabın tipografi konusundaki sıkıntıları da üstüne eklenince okumak ve hazmetmek beni çok zorladı. Kafam karıştı ve tam olarak anlatılmak istenilenleri bazı yerlerde anlamadım.
Bu kitabı herhangi bir gruba öneremiyorum çünkü konu bütünlüğü gereği çok dallı ve budaklı.
Puanım: ★★★☆☆
Marka Çocuk Yetiştirmek – Erdem Karagöz
Kitabı kısaca özetlemek gerekirse kişisel gelişim 101 + çocuk yetiştirme 101. Okumaya başladığınız an kişisel gelişim kitaplarında kullanılan birçok örneğe rastlıyorsunuz. Konu bakımından bazı yerlerde kullanılan örnekler sırıtsa da genel anlamda kitap ortalamanın üstünde.
İyi bir çocuk yetiştirmenin önemi bu kitapta ilmik ilmik işlenmiş. Yazar iyi bir çocuğu marka çocuk olarak ele alıp ona bambaşka bir statü kazandırmış.
Marka çocuk benzetmesini sevdim. Özellikle sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber bireyselciliğin ön plana çıkması ile kişilerin birer markaya dönüşmesi kitabın değer önerisini kanıtlıyor.
Kitap pratikte uygulanması zor olan önerilerden oluşuyor. Kitapta yazılanların uygulanabileceğini pek düşünmüyorum. Mesela çocuk ile sözleşme yapamazsınız.
Cımbızlanarak ebeveynlere güzel bir yol gösterebileceğini düşünüyorum.
Kitabı her ebeveyne tavsiye ederim. Önce annenin sonra da babanın okuması gerek. Özellikle çocuklarını iyi yetiştirmek isteyen ebeveynlere.
Cahil bir insanın olması problem değildir. Cahil bir insanın çocuk yetiştirmesi problemdir!
Anonim
Puanım: ★★★☆☆
Özgür ve Bedava – Cory Doctorow
Kitabı Ercan Erkü‘nün ofisine gittiğimde almıştım. Ercan kitabı çok övmüştü.
Kitap yazarın kendince belirlediği 3 yasadan oluşuyor. Temel olarak kitap internet çağındaki bilginin özgür ve bedava kavramlarını irdeliyor ve inceliyor.
İnternet üzerinde dolaşan herhangi bir materyalin yazı, müzik, görsel, film, doküman vs. özgür ve bedava olmasının kavramsal olarak incelediği gibi bunu telif haklarıyla yoğuruyor.
Telif haklarına detaylı irdeleyen ve özgür & bedava kavramlarını inceleyen güzel bir eser. İlk bölümleri aşırı iyi. Okumaya başladığınız an adeta adrenalin aldığınızı hissediyorsunuz..
Son dönemlerde yabancı yazarların kitaplarda sıkça kullandığı bir yöntemi keşfettim. Kitaplarının ilk bölümlerini aşırı iyi yapıyorlar. Okumaya başladığınızda muazzam bir keyif alıyorsunuz, bu keyif sonlara doğru sönmeye başlıyor.
Bu kitapta da tam olarak bunu yaşadım :) Yazardan nasıl sorusunun cevabını bulacağımı düşünürken mevzuat ile harmanlanmış kavramsal açıklamaları görünce yine aldatıldığımı düşündüm.
Amerika’nın telif haklarını ve süreçlerinin nasıl işlediğini merak ediyorsanız bu kitap tam size göre. Ufuk açmak ve beyni dinlendirmek için birebir.
Not: Kitabı okuduğunuz zaman Amerika’da tekelleşen vahşi kapitalist sistemi yakından görüyorsunuz..
Puanım: ★★★☆☆
Daha önceki aylarda okuduğum kitaplar hakkında neler düşündüğümü merak ediyorsanız aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz;
- Ocak Ayında Okuduklarım
- Şubat Ayında Okuduklarım
- Mart Ayında Okuduklarım
- Nisan Ayında Okuduklarım
- Mayıs Ayında Okuduklarım
- Haziran Ayında Okuduklarım
Good Reads profiliniz varsa kitaplar konusunda birbirimize öneri verebilir ve kitap konusunda mini bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Beni tarikcayir kullanıcı adıyla Good Reads’ta takip edebilirsiniz.