Mayıs Ayında Okuduklarım

Mayıs Ayında Okuduklarım – 2020

Düzenli kitap okuma alışkanlığımın yanı sıra düzenli yazı yazma alışkanlığı edinmeye başladım. Herkes Yazabilir kitabı bu süreci tetikleyen bir eser oldu.

Bu ay Şubat ayında yaşadığım gibi bir vasatlık yaşadım. Hedefimin üstüne çıkamayıp hedefimde kaldım. Düzenli yazı yazmak gibi bir alışkanlık kazandım için bu süreci biraz olsun kotardığını düşünüyorum.

Mayıs ayında okuduğum eserler şu şekilde;

Herkes Yazabilir – Ann Handley

Bu muhteşem kitabı arkadaşım Seyfeddin Başsaraç‘ın tavsiyesiyle okumaya başladım. Henüz 30 sayfa okumama rağmen Seyfeddin’e böylesine güzel bir eseri bana tavsiye ettiği için hemen teşekkür ettim.

Kitapta anlatılanlar çok kısa bir sürede beni ışık hızında içine çekmeyi başardı.

Kitap, etkili bir yazının nasıl yazılacağından, yazmaya nasıl başlayacağımıza kadar uzun bir tavsiye listesinden oluşuyor. Yazar, 74 bölümde bu tavsiyeleri ve örnekleri samimi bir şekilde derinlemesine anlatıyor. Etkili bir yazının fayda sağlayan, ilham veren ve empati barındırması gibi temel 3 özelliğini olmasından bahsediyor.

Etkili bir yazının kusursuz görünmesi için kullanılan yüklemlerin aslında büyük bir öneme sahip olduğunu bu süreçte anladığımı gizlemeyeceğim. Kitabı okuduktan sonra hazmetme ve düşünme sürecinde aslında yazarın önerdiği maddeleri bizzat kendisinin bu kitapta uyguladığını fark ettim.

Kitabı okumaya başladığınız anda yazı yazma güdünüz şiddetlenerek motivasyonunuzu artıyor. Bu süreçte motivasyonunuzu kaybetmeden hemen yazı yazmaya başlayın. İçerik üretme motorunuzu keşfedin.

Nasıl yazı yazacağınızı bulun ve içerik üretme motorunuzu harekete geçirin. Bu kitap etkili bir yazı yazmanın nasıl yazılacağını mantıksal çerçevede derinlemesine çok güzel anlatıyor. 

Kitabı okumaya başladığım andan itibaren içerik üretme iştahım şiddetlenerek arttı. 30 günde toplam 9.566 kelime yazdım. Ayrıca bu iştahı etkili bir şekilde dindirmek için çeşitli yazma araçları ve uygulamalar araştırarak denemeler yaptım (Kitabın sonunda büyük bir listeden oluşan çeşitli yazı araçları var). 

Hatta yazı yazma sürecinde arkadaşım Fırat Demirel (Yazar) ile aramızdaki yazı yazma motivasyonunu arttırmak için oyunlaştırma uygulaması yaptık. Belirlediğimiz günlük kelime hedefi ile Street Fighter benzeri bir Excel tablosu üzerinden yarışmaya başladık. 

Mayıs’ın yarışmasını Fırat kazandı :)

Başta metin yazarları olmak üzere dijital pazarlama çalışanları, ürün geliştiriciler, tasarımcılar ve dijital ile içli dışlı olan herkesin kesinlikle bu kitabı okumasını tavsiye ederim.

Puanım: ★★★★★

Efsaneler ve Gerçekler – Temel Aksoy

Arkadaşım Denis Duliçi sayesinde Temel Hoca’nın araştırma alanında yaptığı çalışmalardan haberdar oldum. Hemen Twitter‘dan takip etmeye başlamıştım.

Aktif olarak 1 yıldan beri Twitter’da takip ediyorum. Yazılarını zaman buldukça okuduğum için temel olarak gayesini az çok tahmin ediyordum.

25 yıllık pazarlama araştırması alanındaki tecrübesini ve yetkinliğini kitabı okumaya başladığınız ilk andan itibaren hemen fark edebiliyorsunuz.

Kitap aslında pazarlamanın kanunlardan oluştuğunu bilimsel olarak ele alıp mantık çerçevesinde anlatıyor. Özellikle yapılan çıkarımlar ve tespitler düşünme yetinizi zorlayacak cinsten. Düşününce çok mantıklı olduğunu anında idrak edebiliyorsunuz.

Oha! Çok mantıklı dediğim birbirinden farklı şaşırma seansları yaşadım. Teşekkürler Temel Hoca!

Pazarlama alanında doğru bildiğim yanlışları bu kadar kısa sürede kabul edebileceğim aklımın ipinin ucundan bile geçmezdi. Kitap tam olarak adından da anlaşıldığı gibi Efsaneler ve Gerçekler özelinde ilerliyor.

Ucundan kıyısından da olsa Temel hoca ile aynı dönemde yaşadığım için kendimi biraz şanslı hissediyorum. İçinde bulunduğumuz toplumun gerçekliğini pazarlama penceresinden bakmak bana farklı bir deneyim ve bakış açısı kazandırdı.

İçerisinde uygulanacak ve dikkat edilecek bol miktarda tecrübeyle yoğrulmuş bilgiler var. Pazarlama alanında çalışıyorsanız veya ilgi duyuyorsanız göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu kitap içinde yaşadığımız coğrafyayı net şekilde özetliyor. Amerika rüyasında bulamadığımız kültür şokları bu kitapta mevcut. Ayrıca teknik jargondan arındırılarak dili pamuk kadar hafif ve yumuşak.

Puanım: ★★★★☆

Liderliği Yeniden Tasarlamak – John Maeda / Becky Bermont

Şu sıralar John Maeda‘yı anlamaya çalışıyorum. Anlamaya çalıştığım sırada Kanvas‘da dönen bir sohbetten dolayı kitabın siparişini vermiştim.

Okuduktan sonra Kanvas’ta anlatırım diye düşünüyordum. Ama maalesef umduğum gibi bir eserle karşılaşmadım.

Aslında kitap John Maeda’nın bu zamana kadar Twitter’da paylaştığı gönderilerinden oluşuyor. Yakın arkadaşı Becky tarafından organize edilerek bir kitap haline getirilmiş. Bu gerçeği öğrendiğimde biraz keyfimin kaçtığını söyleyebilirim..

Maeda, 2008 yılında Rhode Island School of Design‘ın (RISD) rektörlüğüne getirildikten sonra yaşadığı liderlik sorunuyla nasıl başa çıktığını anlatıyor. Kitapta nasıl daha iyi bir lider olunur sorusunun cevabını yaşayarak bulmaya çalışmasıyla yakından tanıklık ediyoruz.

Kendisindeki azim, istikrar ve mükemmelliyetçilik böyle bir eseri dolaylı yoldan meydana getirmiş de diyebiliriz.

Liderliği Yeniden Tasarlamak ise işin biraz clickbait‘i diyebiliriz. Sonuçta kitap Twitter gönderilerinden oluştuğu için bir çok konu havada kalıyor. Onun için büyük bir beklentiye girmemenizde fayda var.

İleride yönetici veya lider olmak isteyenler bu kitapta anlatılanları cımbızlayarak faydalanabilir. Bazı anlattığı konuları anlayabilmek için onun perspektifinden bakmak gerekiyor. Veya benzer durumlarla karşılaşmak gerekiyor.

94 sayfalık tadımlık bir kitap. Birden okumak yerine 10 güne yayıp okumayı tercih ettim. Anlattıklarını hazmetmek ve düşünmek bu süreçte bana farklı bir mini bakış açısı kattı.

Okumaya gerek var mıydı derseniz? Emin değilim.

Puanım: ★★★☆☆


Daha önceki aylarda okuduğum kitaplar hakkında neler düşündüğümü merak ediyorsanız aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz; 

Good Reads profiliniz varsa kitaplar konusunda birbirimize öneri verebilir ve kitap konusunda mini bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Beni tarikcayir kullanıcı adıyla Good Reads’ta takip edebilirsiniz.

Haziran’da girişimcilik ile ilgili okumalar yapmayı planlıyorum. Sizin girişimcilik alanında mutlaka okumalısınız dediğiniz bir kitap var mı? Varsa bu kitabı benimle paylaşır mısınız?

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir